Könyvtáros szakirodalom (PubMed)

 • 2017.02.14 14:31

   2017 Jan-Mar;36(1):73-78. doi: 10.1080/02763869.2017.1259918.

  Sci-Hub: What Librarians Should Know and Do about Article Piracy.

   

  Absztrakt

  A folyóiratcikkek igen magas árai sok kutatót afelé tereltek, hogy a cikkekhez való hozzáférés terén új utakat keressenek. Sci-Hub, a legnagyobb és legismertebb oldal ezen weboldalak között. A felhasználókat lenyűgözi, hogy milyen egyszerűen férhetnek hozzá a gyűjtemények széles skálájához. Mindeközben nem ismerik fel, hogy ezek a cikkek gyakran lopott hozzáférési jogosultságok illegális felhasználásával kerülnek be a sci-hub gyűjteményébe. Letöltésük is gyakran illegális tevékenység. Ez a cikk röviden bemutatja a Schi-hub-ot, összefoglalja működési elvét, felsorolja a jogi és etikai kérdéseket, amelyeket felmerülnek a sci-hub kapcsán, továbbá felvázolja a problémákat, amelyeket a könyvtárosoknak okozhat. A könyvtárásoknak értesülniük kell a Sci-Hub-ról, és arról, hogy hogyan változtatja meg a partnereik elvárásait. Továbbá fel kell ismerniük azokat a vezélyeket, amelyek a felhasználóikra és intézeteikre jelentenek.

  KEYWORDS:

  Academic publishing; Sci-Hub; copyright; piracy; proxies

 • 2017.02.14 09:31

   2017 Jan 10;317(2):131-132.

  The Rise of Altmetrics.

   

  Az Altmetrics pontszámokat ad, lehetővé téve ezzel a potenciális olvasók számára a gyors szűrést a publikált tudományos szakirodalom gazdagságában, ezáltal azonosítja azokat a cikkeket, amelyek nagyobb érdeklődésre tehetnek számot. 

  Egészen a közelmúltig, egy publikált cikk hatását a hivatkozások száma alapján értékelték, hosszú várakozás előzte meg azt, hogy egy cikk számokban mérhető hatását felismerjék. [...] Az Altmetrics az alapján számol, hogy egy cikk milyen társadalmi érdeklődést váltott ki a közösségi médiában: wikipedia, blogok, hírforrások, twitter, facebook, stb. [...] A forrásadatokat egy színes, fánk alakú diagrammon ábrázolja, az ábrából már első ránézésre látni lehet, hogy mely területeken volt érdeklődés az adott cikk iránt. [...] A fánk-diagram minden színes csíkja egy-egy platformot képvisel, ahol a cikk említésre került. [...] 

  Az Altmetrics publikálja a TOP-100-as listáját is: a cikkek melyek a legnagyobb Altmetrics pontszámot kapták az adott évben, azaz a legtöbben beszéltek róluk a közösségi médiában. [...] A TOP 100-as lista elemzése során körvonalazódnak azok a témák is, amelyek leginkább foglalkoztatják a tudományos közösséget. [...] 2015-ben 36  cikk tartozott az orvos és egészségtudomány témakörébe, ez a terület volt a legnépszerűbb az Altmetrics számításai alapján. [...] A 36 cikk közül 11 a diétával, 10 pedig az emberi halálozással foglalkozott. További témák: testmozgás, rák, globális egészségügy. [...] 

  Az Altmetrics számait körültekintéssel kell kezelni. Habár az Altmetrics szám erős információt ad arról, hogy milyen hatása van egy cikknek a valós idejű tudományos életben, azonban nem célja helyettesíteni a tradicionális értékelő számokat. [...] Megvizsgálva a 2015-ös TOP 100-as cikkek listáját, nem azonosítható valós párhuzam az Altmetrics pontszámok és a hivatkozások száma között. A kutatás szerint magasabb Altmetrics pontszám magasabb citációt számot jelez előre, de az összefüggés nagysága nem egyértelmű. [...] 

  The Altmetric Donut
   

   

 • 2017.01.11 18:05

   2016 Mar 9-15;112(10):17-9.

  Improving nurses' access to healthcare evidence.

  Abstract

  Ez a cikk azt mutatja be, hogy talált egymásra az oktatási csapat és a könyvtári szolgáltatás Betsi Cadwaladr Egyetem Egészségügyi karán. Az együttműködés során segítenek az ápolóknak naprakészek lenni, továbbá támogatják őket az ápolói revalidációval való megismerkedésben, 2016 áprilisában. Az oktatási csapat áthidalta a szakadékot az ápolók és a könyvtári források között azzal, hogy "Havonta 5", kisebb gyűjtést küldtek az ápolóknak a munkahelyükre. A gyűjtemény a könyvtár által választott havi téma friss szakirodalomából állt. 

  PMID: 
  27141721

   

 • 2017.01.11 17:53

   2016 Mar-Apr;37(2):107-9.

  Nursing Student Perceptions of Digital Textbooks: A Pilot Study.

  Abstract

  Digitális tankönyvek népszerűsége egyre növekszik, ez gyakran abból a feltételezésből fakad, hogy a diákok igénylik a technológia használatát a tudományban. Azonban kevés tanulmány készült a diákok digitális tankönyvekkel kapcsolatos hozzáállásáról. 

  Egy kísérleti tanulmány (egy ápolói kutató kurzus során, 123 ápoló tanuló részvételével) az állapította meg, hogy a diákok túlnyomórészt a nyomtatott tankönyveket részesítették előnyben a digitális tankönyvekkel szemben. Több kutatást kell elvégezni, mielőtt azt feltételezzük, hogy a diákok a nyomtatott tankönyvekhez képest a digitális tankönyveket szeretik jobban.

  PMID: 
  27209871

Könyvtáros tárgyszavak a MeSH-ben

Information Science 

Named groups

 Postacím
Magyar Orvosi Könyvtárak  Szövetsége
1125 Budapest, Diós árok 3.

 

 e-mail cím
moksz.orvosikonyvtarak@gmail.com

Webtartalom felelős: 
Bede Józsefné

Webszerkesztő: 
Vizvári Dóra

Hivatalos levelezőlista
moksz@lib.unideb.hu

Levelezőlista a tagok számára: 
moksz-kozosseg@googlegroups.com

 

Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége© 2015 Minden jog fenntartva.

Powered by Webnode